en nl

Brooch Clip Art Deco

Style Periode   Art Deco
Periode   ca. 1925
Materiaal   platinum, white gold, diamond, jade, lapis lazuli and chrysoprase
Prijs   Sold
Brooch Clip Art Deco

Art Deco

De mode werd niet langer geïnitieerd door de aristocratie maar door de zelfbewuste vrouwen van de 'nieuwe rijken' zoals industriëlen en bankiers.

- De mode werd niet langer geïnitieerd door de aristocratie maar door de zelfbewuste vrouwen van de 'nieuwe rijken' zoals industriëlen en bankiers. De tijd van het functionalisme brak door.
- De Parijse tentoonstelling 'Exposition Internationale des Arts Décoratifs et Industriels Modernes' in 1925 wordt algemeen als het hoogtepunt van deze stroming gezien en wordt dan ook vanaf de jaren '60 - in verkorte vorm - de naamgever.
- INSPIRATIE: Verschillende stijlen en bewegingen speelden een rol: het Constructivisme, het Kubisme en het Expressionisme waren belangrijke inspiratiebronnen voor de Art Deco periode. Belangrijk waren ook de Oosterse invloeden uit Egypte, Persië, India, China en Japan. De wereld werd kleiner, men kon makkelijker reizen. Maar deze oriëntaalse culturen werden ook het Westen binnengebracht door de kleurrijke 'Ballets Russes' o.l.v. Serge Diaghilev (1909-1929) en het nieuws over de opening van het graf van Toetanchamon (1922).
- VORMTAAL: Geometrische vormen, zoals cirkels, vierkanten en rechthoeken waren essentieel. Motieven uit de natuur werden sterk gestileerd.
- MATERIALEN: Platina, onyx, koraal, lapis lazuli, jade, bergkristal, parels, diamant in verschillende slijpvormen en diverse gegraveerde of gepolijste kleurstenen.
- WIE: Bekende juweliershuizen zoals Boucheron, Cartier, Chaumet, Tiffany & Co. en Van Cleef & Arpels werkten in deze stijl. Maar ook individuele kunstenaars zoals Jean Desprès, Georges Fouquet en Raymond Templier ontwierpen prachtige Art Deco juwelen. Zij onderscheidden zich door nog meer de spanning op te zoeken tussen de rechte en de gebogen lijn en het gebruik van minder kostbare materialen. Zij werden ook de 'Modernisten' genoemd.
- TYPISCH: Dubbel-clip, vanity-case (een combinatie van bijvoorbeeld een poederdoos en een lippenstifthouder), sigarettendoos en het ontbreken van parures (een set bestaande uit minimaal drie juwelen)
- MODE: Coco Chanel, Jean Patou en Elsa Schiaparelli
- STIJLICONEN: Louise Brooks, Daisy Fellowes en de 'Flapper'

logo-normallogo-largeflower-bg